Tradisjonen sto fjellstøtt
Etter et par korona-år, var det igjen klart for Sankthansaften ved Holmendammen. Den kvelden var det ingen som hadde glemt. Arrangøren, Slemdal Lions kan ikke huske større oppslutning siden bålet ble tent for første gang i 1969.
Familien vi møtte sittende på sitt velbrukte pledd var klare og tydelige:
− Det var bestefar som tok oss med hit til Holmendammen for første gang. Siden har det blitt en tradisjon som vi har savnet de årene korona-pandemien har regjert over oss. Men nå er vi tilbake og både arrangementet og været spiller på lag med oss. Dessuten får vi brukt for det gamle pleddet igjen. Det er vår egen familietradisjon.
Sol og varme – smil fra øre til øre
Det ble rekordoppslutning i år. Det skal selvfølgelig været ha sin del av æren for. God temperatur og nydelig kveldssol er det ingen som kan motstå. Men slik har det ikke alltid vært. Men selv de få årene det har vært kaldt og regntungt ruskevær, har Lions arrangert Sankthans ved Holmendammen.
− Det gjør seg ikke selv, sier Knut Øvregaard. Han har 8 år bak seg som leder av organisasjonskomitéen i Slemdal Lions. Årene før det var han «bare» nestleder.
− Jeg liker dette! Alle som er med å arrangere jobber frivillig. Men det betyr ikke at vi kan overlate noe til tilfeldighetene. Hver minste detalj gjennomgås og planlegges. Det innebærer nesten fulltidsjobb i ukene før bålet tennes. Men det er jo selve grunnen til at jeg er med i Lions. Jeg vil gi av min fritid og tilegne innsatsen til fellesskapet, sier Øvregaard.
Fortjenesten satt også ny rekord
Med så mye folk, ble omsetning og fortjeneste rekordstor. Og det utdyper innstillingen til Øvregaard. For hver eneste krone Lions tjener på dette, går tilbake til fellesskapet i form av bidrag til ulike sosiale tiltak.
Ett av disse er de fem hestene klubben har i Stallen på Gaustad sykehus. Til daglig brukes de til poliklinisk behandling av unge rusavhengige eller med psykiske lidelser. Men Sankthansaften har hestene et ganske annet oppdrag.
Køen av ivrige barn som ville være med på en ridetur ved Holmendammen var rekordstor. Det samme gjaldt «fiskedammen» der alle barna får napp og fine gaver fra lekekjeden Sprell. Det er også lykkehjul og et lotteri som gir solide inntekter. Dessuten selges det betydelige mengder pølser, hamburgere, vafler is og drikke.
På lag med byen og brannvesenet
Det har kommet mange nye Oslo-borgere fra Ukraina. I år ble 120 av disse, bosatt i Vestre Aker invitert og påspandert det de ønsket av mat drikke og aktiviteter.
Oslo by har lagt merke til alle tiltakene Slemdal Lions gjennomfører. Det kan være «små» men viktige ting som blomsterbuketter til behandlingshjem i bydelen til jul, hjelp til Frivillig sentralen på Vinderen – eller mer kompliserte initiativ som Førerhundskolen ved Adamstuen.
− Og mye annet, legger Knut Øvregaard til. Lions er en verdensomspennende organisasjon der vi bruker minimalt på oss selv. Oslo kommune legger til rette og støtter oss ved at vi får bruke arealene her uten kostnad og Brannvesenet stiller opp slik at bålet kan tennes med god brannsikkerhet.
− Slik støtte er også viktig, avslutter Øvregaard som takker alle som møtte opp denne kvelden . Det inkluderer også alle de frivillige Lions-kollegene som gjorde sine oppgaver en travel kveld der alle smilte.
Fra øre til øre!